İçerik Pazarlama Nedir?


İçerik pazarlama, markanızın dijital dünyada gerçekleştirdiği tüm eylemlerin bir pazarlama planına hizmet edecek şekilde oluşturulmasıdır. Peki nedir bu eylemler?
Gelin birlikte inceleyelim :
Öncelikle başlığın ilk kelimesini ele alalım “içerik” kelimesi markanız için oluşturduğunuz tüm blog yazısı, podcast ve tasarımları içermektedir. Temel olarak sesli, yazılı ve görsel materyallerden oluşturduğumuz bilgilerdir diyebiliriz. Başlığımızda bulunan ikinci kelime ise “pazarlama” pazarlama kavramını birçok yerde farklı formlarda görmek mümkündür fakat temel olarak ele aldığımızda hedef kitleyi etkilemek amacıyla gerçekleştirilen faaliyetlerdir diyebiliriz. İçerik ve pazarlama kelimeleri yan yana geldiğinde ise bu pazarlama faaliyetlerinin etkileyici içerik oluşturarak hayata geçirilebileceğini anlayabiliriz. Etkileyici içerik kavramını biraz daha açmak gerekirse aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz :
● Etkileyici içerikler için hedef kitleyi iyi tanımlamamız gerekir
● Marka faaliyetlerini yansıtan net mesajlar içermelidir
● Oluşturulan İçerikler hedef kitleyi eğitmeli ve birer marka elçisi haline getirmelidir.
İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Her işte olduğu gibi içerik pazarlaması çalışmalarında da strateji oluşturmak oluşturulan stratejinin uygulama aşamasında takip ve uygulandıktan sonra ölçümlemesini gerçekleştirmek oldukça önemlidir. İyi bir plan oluşturmak için gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz :
Mevcut durumunuzu analiz edip, hedefler belirleyin
İyi bir strateji oluşturabilmek için mevcut durumunuzu analiz etmeniz, küçük hareket planları oluşturmanız ve şirket misyonunuzu yansıtmalısınız. Tüm bunları belirledikten sonra içerik pazarlama çalışmalarından ne beklediğinizi belirlemeniz gerekir. Örneğin; internet sitesi trafiklerini arttırmak, internet mağazası satışlarını arttırmak ya da marka bilinirliği oluşturmak İçerik pazarlama kazanımları arasında gösterilebilir.
Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın
Kime yönelik bir içerik pazarlama çalışması yapacağınızı bilmeden sağlıklı bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmanız mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki, herkesi hedefleyen içerikler, hiç kimseyi hedeflememiş olur. Hedef kitlenizi tanımak onlara özel içerik oluşturmanızı ve hangi mecralar üzerinden bu içerikleri servis edeceğinizi belirlemenizi kolaylaştırmakla birlikte sağlıklı geri bildirim toplamanızı kolaylaştıracaktır.
İçerik Ekibinizi Oluşturun
İçerik pazarlama yaparken birden fazla süreci birarada yürütmek durumunda kalabilirsiniz. Bu da ancak iyi organize olmuş bir ekiple mümkün olabilir. Bu nedenle ekibiniz içerisinde bazı soruların cevabını bilmeniz önemli bir rol oynayacaktır.
● İçerik oluşturmak için araçlar ve ilham kaynaklarınız hazır mı?
● İçerik planını onaylayacak nihai kişi kim?
● İçerik iş akışı planlandı mı?
Olmazsa olmaz : Marka Blogu
Bir blog çalşması yapmak sektörel uzmanlığınızı kanıtlamanızın yanı sıra internet sitenizin trafiğini de arttıracaktır. Düzenli blog yazıları yazmak hedef kitlenizin ilgilenebileceği içerikleri sitenizde bulmasını sağlayacak ve böylelikle markanızın bilinirliğine katkısı olacaktır. Ayrıca düzenli blog yazıları yazmak arama motorlarının sitenizi arama sonuçlarında üst sıralara taşımasını da kolaylaştıracaktır.
Başarılı bir marka bloğu oluşturmak için aşağıdaki fikirlere göz atabilirsiniz :
● Nasıl yapılır sorusuna cevap niteliği taşıyan yazılar
● Sektörünüze özel haber ve gelişmelere yer veren yazılar
● Müşterileriniz ile birlikte oluşturduğunuz vaka yazıları
● Uzmanlığınızı ön plana çıkaran yazılar
Anahtar Kelimelerinizi Belirleyin
Anahtar kelimeler belirlemek içeriğinizin dijital ortamda aratılan kelimelerle eşleşmesini kolaylaştıracaktır. Örneğin organizasyon sektöründe faaliyet gösteren bir şirketniz varsa “organizasyon işleri” gibi geniş bir kavram kullanmaktan ziyade “düğün organizasyonu” ya da “şirket organizasyonları” gibi net anahtar kelimeler kullanmanız daha faydalı olacaktır. Anahtar kelimelerinizi içerik planınızın hemen her noktasında kullanmalı ve #etiket şeklinde paylaşarak sürekli o etiketi güncel tutmalısınız. Anahtar kelime oluşturulurken sıklıkla yapılan hatalardan biri de anahtar kelime araştırmasını marka faaliyetlerinden bağımsız olarak sürdürmektir. Anahtar kelimeler hali hazırda yaptığınız faaliyetlerin dijital dünyada aratıldığında kullanıcının karşısına çıkması için optimize edilmiş kelime dizileridir. Bu nedenle fiziki olarak gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerin yansıması durumunda olmalıdır.
İçerik Pazarlama Araçları Nelerdir?
İçerik pazarlama çalışmalarınızda yardım alacağınız birtakım araçlar vardır. Bu araçlar oluşturacağınız içerikler için ilham vermekle birlikte yapacağınız işlerde zaman kazanmanızı da sağlamaktadır. Gelin birlikte inceleyelim :
Feedly (https://feedly.com/)
Feedly ilgilendiğiniz kategoriler işaretlerdiğiniz takdirde o kategorilere ait gelişmeleri anlık olarak size sunmakta ve güncel kalmanızı sağlamaktadır.
Canva (https://www.canva.com/)
Canva ile hızlı ve kolay bir şekilde sosyal medya tasarımları oluşturabilirsiniz. Sosyal medya görselleri için ilham alabileceğiniz başarılı bir platformdur.
Coschedule https://coschedule.com/headline-analyzer
Coschedule başlıklarınızın ne kadar etkileyici olduğunu sizin için analiz ederek en doğru başlığı bulmanız için size yardımcı oluyor.
Easel.ly(https://www.easel.ly/ )
Easel.ly ile infografikler oluşturabilir, sosyal medya hesaplarınızda ve internet sitenizde servis edebilirsiniz.
Inbox Mail Marketing (http://www.inboxmailmarketing.com/)
Inbox mail marketing ile platform içerisindeki onlarca şablonu kullanarak hedef kitlenize toplu olarak mail gönderimi yapabilirsiniz.
Kaynakça :
optinmonster.com
Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları (Ann Handley&C.C.Chapman)



Kayıt Oluşturun

Yazılım
Dijital Medya
Prodüksiyon
İsminiz*

Soyisminiz

E-mail Adresiniz*

İletişim Numaranız

Almak istedğiniz hizmeti detaylı bir şekilde anlatır mısınız ?